برنج و آفات پروانه‌ای: چالش‌ها و راهکارهای مؤثر برای کنترل و بهره‌وری در کشاورزی

برنج، یک محصول کشاورزی بسیار مهم و اساسی در جهان است که نقش حیاتی در تأمین غذا برای میلیون‌ها نفر ایفا می‌کند. اما همانطور که برنج به عنوان منبع مهمی از غذا شناخته می‌شود، آفات نیز یکی از چالش‌های جدی برای کشت و تولید این محصول است. در این متن، به معرفی و شناسایی آفات مهم برنج و راهکارهای مدیریتی جهت کاهش آسیب‌ها و افزایش بهره‌وری در کشاورزی پرداخته می‌شود.

آفات مهم برنج شامل گونه‌های مختلفی از حشرات می‌شوند. این حشرات می‌توانند از طریق تغذیه برگ‌ها، ساقه‌ها و یا دانه‌های برنج، به محصول آسیب برسانند. از جمله آفات مهم می‌توان به زنبورهای برنج، پروانه‌ها، سوسک‌ها و کنه‌ها اشاره کرد. این آفات به ترتیب از گل‌ها، میوه‌ها و برگ‌ها و دانه‌های برنج تغذیه می‌کنند و باعث کاهش عملکرد و کیفیت محصول نهایی می‌شوند.

برای مدیریت مؤثر آفات مهم برنج، استفاده از روش‌های مناسب از اهمیت بالایی برخوردار است. از جمله راهکارهای مدیریتی موثر می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

کنترل بیولوژیکی: استفاده از دشمنان طبیعی آفات مثل حشرات کشنده و آهنگها به عنوان یک راهکار بیولوژیکی مؤثر است و بدون اثرات زیان‌بار بر محیط زیست عمل می‌کند.

کاهش استفاده از محصولات شیمیایی: استفاده اقتصادی و متعادل از آفت‌کش‌ها و محصولات شیمیایی به منظور کاهش خطرات آنها برای محیط زیست و انسانها مهم است.

مدیریت مزارع: بهبود مدیریت مزارع شامل کشت مناسب، مدیریت آب و خاک و انتخاب بهینه زمان کاشت نیز می‌تواند به کاهش خطر آفات برنج کمک کند.

انتخاب ارقام مقاوم به آفات: استفاده از ارقام برنجی که مقاومت به آفات نشان داده‌اند، می‌تواند خسارت‌های ناشی از آفات را به حداقل برساند.

کشت مستقیم: کشت مستقیم برنج نیز می‌تواند خطر آفات را کاهش داده و نقل و انتقال آنها را محدود کند.

به طور خلاصه، مدیریت مؤثر آفات برنج از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. اجرای راهکارهای نوین مانند کنترل بیولوژیکی، استفاده متعادل از سموم شیمیایی، بهبود مدیریت مزارع و انتخاب ارقام مقاوم می‌تواند به تولید پایدار و افزایش بهره‌وری در کشاورزی کمک کند.

تشخیص و مدیریت آفات پروانه‌ای برنج: کلیدی برای حفظ عملکرد و کیفیت محصول

آفات پروانه‌ای در برنج، یکی از عوامل مهم تهدیدکننده‌ای هستند که می‌توانند به طور جدی بر کاهش عملکرد و کیفیت محصول تأثیر گذارند. با توجه به مراحل زیستی این آفات، تشخیص و شناسایی آنها در هر مرحله از زندگی برای کنترل مؤثر و هدفمند آفات بسیار حائز اهمیت می‌باشد.

آفات پروانه‌ای، در ابتدا به صورت لاروی در داخل خاک زندگی می‌کنند و سپس به شکل پروانه‌های بالغ خارج می‌شوند که به مراحل تخم‌گذاری می‌پردازند. پس از تخم‌گذاری، لاروها به صورت خودکار کهنه و به فرم بالغ بدل می‌شوند که در این مرحله آسیب‌های خسارت‌زا به برنج وارد می‌کنند. تشخیص این مراحل و طیف وسیع آفات پروانه‌ای می‌تواند به محصولات برنج کشاورزان آسیب‌های جدی نیازدارد.

در این مقاله، با تأکید بر اهمیت شناسایی آفات پروانه‌ای مهم برنج با توجه به مراحل زیستی، مراحل مختلف این آفات، شیوه‌های تشخیصی و نحوه تفکیک آنها به عنوان لارو، پروانه بالغ و انواع تخم‌ها مورد بررسی قرار خواهد گرفت. همچنین، راهکارهای مدیریتی موثر جهت کنترل آفات پروانه‌ای برنج برای کاهش خطرات و خسارات احتمالی نیز مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت.

 

شناسايی آفات برنج - حشره كامل

ویژگی های ظاهری

نام آفت

–         بالهاي جلويي داراي چند لكه نقره­اي  و در حاشيه انتهايي هر بال 5 لكه قهوه­اي

–         بالهاي عقبي متمايل به سفيد و اطراف بالها مجهز به ريشك

–         داراي شاخك بلند مستقيم و طول بدن حشره كامل حدود 12 ميلي­متر

پروانه كرم ساقه­ خوار برنج (Chilo suppressalis)

–         بالهاي جلويي به رنگ قهوه­اي خاكستري و داراي يك لكه سفيد كوچك در وسط بال (علت نامگذاري آفت)، حاشيه خارجي 8 لكه سياه در دو رديف دارد.

–         بالهاي عقبي روشن با حاشيه تيره

–         داراي شاخك بلند خميده و طول بدن حشره 15 ميلي­متر

پروانه شب­پره تك نقطه­اي برنج
(Psedaletia unipunctata)

–         بالهاي جلويي قرمز مات مايل به قهوه­اي داراي سه خط مكسر و موازي به شكل عدد 8

–         بالهاي عقبي زرد مايل به قهوه­اي روشن است. 

پروانه كرم سبز برگخوار برنج (Naranga aenescens)

شناسايی آفات برنج - تخم

ویژگی های ظاهری

نام آفت

–         تخم­ها به رنگ سفيد تا خاكستري و در دستجات 3-27 عددي با پوشش قهوه­اي رنگ

–         محل تخمريزي معمولا روي برگهاي پاييني يا جايي از ساقه كه مجاور برگ است و گاهاً سطح زيرين و رويي برگهاي فوقاني

پروانه كرم ساقه­خوار برنج (Cilo suppressalis)

 

–         تخمها كروي شفاف و داراي نقوش مشبك  تيره در دستجات 20-80 عددي با پوشش ماده لزجي است.

–         محل تخمريزي معمولاً سطح زيرين برگها 

پروانه شب­پره تك نقطه­اي برنج
(Psedaletia unipunctata)

 

–         تخمها كروي زرد تا قهوه­اي كه در طرفين داراي خطوط و شيار 

–         تخمريزي معمولاً روي برگ و به ندرت در زير برگ بصورت دو رديف موازي و گاهاً انفرادي؛ معمولا دستجات 6 تايي و تعداد بالاي 60 تايي

پروانه كرم سبز برگخوار برنج (Naranga aenescens)

شناسايي آفات برنج - لارو

ویژگی های ظاهری

نام آفت

–         لارو داراي 5 نوار طولي است كه 3 نوار وسطي-پشتي باريك­تر از 2 نوار طرفين پهلو است.

–         محل فعاليت لارو سن 1 و 2 برگخوار و لارو سن 3 وارد غلاف برگ شده و سپس وارد ساقه شده و اواخر لارو سن 3 و لارو سن 4 داخل ساقه به حدود 26 ميلي­متر مي­رسد.

–         لاروهاي سن آخر قسمتي از ساقه را به طرز ظريفي نازك مي­كند تا بعداً پروانه بتواند به راحتي از آن خارج شود.

پروانه كرم ساقه­خوار برنج (Cilo suppressalis)

 

–         در سطح پشتي داراي نوارهاي طولي است و رنگ لارو به رنگ­هاي مختلف زيتوني، سبز مايل به زرد تا سبز تيره است.

–         لارو برگخوار كه در سنين اول فقط از پارانشيم ولي در سنين بالا از تمام قسمت­هاي برگ و تغذيه از خوشه نيز دارد.

–         مهاجرت گروهي لاروها مشاهده مي­شود.

پروانه شب­پره تك نقطه­اي برنج
(Psedaletia unipunctata)

 

–         لارو سبز روشن همرنگ برگ برنج، داراي 3 نوار طولي كه 1 نوار سبز تيره در وسط و 2 نوار سبز روشن در دو طرف بدن لارو وجود دارد.

–         لاروها بصورت موجي راه مي­روند و به كرم­هاي نيم حلقه معروف هستند. ابتدا از پارانشيم برگ، برگها و سپس از كناره برگها تغذيه مي­كند و برگها را كنگره مانند مي­كند. لاروها ثبات زيادي ندارند و با اندك تكان وارد آب افتاده و از اين طريق جابجا مي­شود. فعاليت و  تغذيه لارو به هنگام شب و ساعات خنك روز است. در ساعات گرم روز بي حركت در سطح زيرين برگ پنهان مي­ماند.

–         اندازه لاروها حداكثر 25 ميلي­متر  مي­رسد. در اواخر سني برخي لاروها نوك برگها را بهم چسبانده و محفظه­اي را براي تبديل شدن به شفيره بدون دياپوز ايجاد مي­كند.

پروانه كرم سبز برگخوار برنج (Naranga aenescens)

شناسايي آفات برنج - شفيره

ویژگی های ظاهری

نام آفت

–         شفيره داخل ساقه به رنگ قهوه­اي روشن

پروانه كرم ساقه­خوار برنج (Cilo suppressalis)

–         پس از طي دوره لاروي و براي شفيره شدن به زير كلوخه­ها و بقاياي گياهي مي­روند.

–         شفيره خرمايي رنگ كه در انتها چندين خار دارد كه دو تاي وسطي بزرگ­تر است.

پروانه شب­پره تك نقطه­اي برنج
(Psedaletia unipunctata)

–         داراي شفيره بدون دياپوز (شفيره­هاي بهاره و تابستانه/نسل دوم) در لابلاي برگهاي بهم تنيده شده است و شفيره با دياپوز (شفيره­هاي پاييزه و زمستانه/نسل سوم) است. عامل بروز دياپوز طول روز، شرايط نامساعد محيطي و ازدحام جمعيت است.

پروانه كرم سبز برگخوار برنج (Naranga aenescens)

مديريت آفات پروانه ای مهم برنج با توجه به مرحله زيستی

پروانه كرم ساقه­ خوار برنج (Cilo suppressalis)

زمستان گذراني بصورت لارو در داخل ساقه پوشال­هاي باقيمانده و علف­هاي هرز صورت مي­گيرد بنابراين كف­بر كردن مزارع آلوده و انجام بهداشت زراعي يكي از روش­هاي كنترل اين آفت است. لاروها به شدت مقاوم به سرما و آب است. پس از تبديل لارو به شفيره؛ شفيره در مدت حدود 10 روز به پروانه حشره كامل تبديل مي­شود كه معمولاً مصادف با مرحله خزانه شالی است. با توجه به اينكه كنترل پروانه راحت­ترين نوع كنترل است و خزانه كوچك­ترين مساحت و با حجم كم سمپاشي لازم دارد؛ بنابراين سمپاشي با سمومي همچون سايپرمترين (ريپكورد)، ديازينون (بازودين)، امامكتين بنزوات (پلوتو)، كلرپيريفوس (دورسبان) در اين مرحله ضرورت دارد. همچنين سمپاشي و حذف علف­هاي هرز اطراف خزانه اهميت بالايي دارد. شكار و جمع­آوري با تله نوري زرد رنگ و يا تله­هاي فرموني و با ايجاد اختلال در جفت­گيري حشرات و در نتيجه با تخم­هاي لقاح نيافته مي­توان حشرات كامل را كنترل كرد.

حشره كامل طي مدت 5-4 روز حدود 230-200 عدد تخم مي­گذارد. براي كنترل در مرحله تخم؛ مي­توان از زنبور تريكوگراما (Trichogramma sp.) استفاده نمود. اين زنبور پارازيتوئيد تخم آفت مي­باشد.

تخم­ها پس از 5 روز تفريخ شده و لارو سن 1 و 2 روي برگ و لارو سن 3 در غلاف برگ و سپس وارد ساقه شالي شده و مراحل سن 4 و شفيره داخل ساقه تشكيل مي­شود. مرحله لاروي حدود 45-30 روز طول مي­كشد. كنترل قبل از ورود كرم به داخل ساقه رضايت­بخش مي­باشد كه مي­توان از سمومي مانند فيپرونيل (ريجنت 2/0 درصد، چيلوكيل 5 درصد)، تبوفنوزايد (ميميك)، كلرپيريفوس (دورسبان)، روي­اگرو (ماترين)، هگزافلومورون (كنسالت)، تيامتوكسام+لامبداساي­هلوترين (افوريا)، سايپرمترين (ريپكورد)، ديازينون 10 درصد (بازودين)، كارتاپ 4 درصد (پادان) استفاده نمود. كنترل بيولوژيك مرحله لاروي با باكتري Bacillus thuringienusis و قارچ Beauveria bassiana انجام مي­شود.   

لاروهاي سن آخر داخل ساقه قبل از اينكه به شفيره تبديل شوند، قسمتي از ساقه را به طرز ظريفي نازك مي­كنند تا پروانه بتواند به راحتي از آن خارج شوند. شفيره داخل ساقه بعد از حدود 10 روز به پروانه كامل تبديل مي­شوند.

كرم ساقه­خوار برنج 5-3 نسل در سال دارد كه خسارت نسل اول تا حدودي با پنجه­زني برنج جبران مي­شود. ارقام مقاوم برنج، افزودن سيليس در كنترل آفت موثر است.

پروانه شب­پره تك نقطه­اي برنج (Cirphis unipunctata)

اين آفت زمستان را بصورت لارو كامل و در مواردي شفيره در داخل خاك سپري مي­كند. حشرات كامل نسل اول در اوايل مرداد ماه ظاهر مي­شوند و از اندام­هاي زايشي، ترشحات عسلك، نوش گل­ها تغذيه مي­كند. حشرات كامل در سطح زيرين برگها، تخم­ها را بصورت 80-20 تايي و با پوشش ماده لزجي مي­پوشاند. پس از 5-4 روز به لارو تبديل شده و لاروها 32-30 روز طول مي­كشد. مهاجرت لاروي براي تغذيه و شفيره شدن در خاك دارند. لارو اين آفت برگخوار است در سنين اول فقط از پارانشيم برگ ولي در سنين بالا از تمام قسمت­هاي برگ تغذيه مي­نمايد. علاوه بر آن تغذيه خوشه نيز دارند. علاوه بر برنج علف­هاي هرز را نيز مورد حمله قرار مي­دهد. اين آفت در سال 3-2 نسل دارد.

لاروين (DF80%) در كنترل اين آفت موثر است.

پروانه كرم سبز برگخوار برنج (Naranga aenescens)

اين آفت زمستان را بصورت شفيره روي خاك و گاهي لارو در غلاف و يا داخل كاه و كلش باقيمانده و علف­هاي هرز حاشيه مزارع و غالباً زير غلاف برگ سپري مي­كند. حشرات كامل اواسط فروردين ظاهر مي­شوند. حشرات ماده بعد از جفت­گيري تخم­هاي خود را به تعداد 60-50 عدد در خزانه روي برگ و به ندرت در زير برگ در دو رديف موازي قرار مي­دهد. بعد از حدود 5-4 روز تخم­ها تفريخ مي­شوند. لاروها بصورت موجي راه مي­روند و به كرم­هاي نيم حلقه معروف هستند. ابتدا از پارانشيم برگ، برگها و سپس از كناره برگها تغذيه مي­كند و برگها را كنگره مانند مي­كند. لاروها ثبات زيادي ندارند و با اندك تكان وارد آب افتاده و از اين طريق جابجا مي­شود. فعاليت و  تغذيه لارو به هنگام شب و ساعات خنك روز است. در ساعات گرم روز بي حركت در سطح زيرين برگ پنهان مي­ماند. شفيره بدون دياپوز (شفيره­هاي بهاره و تابستانه/نسل دوم) در لابلاي برگهاي بهم تنيده شده است در اواخر سني برخي لاروها نوك برگها را بهم چسبانده و محفظه­اي را براي تبديل شدن به شفيره ايجاد مي­كند. شفيره با دياپوز (شفيره­هاي پاييزه و زمستانه/نسل سوم) است. عامل بروز دياپوز طول روز، شرايط نامساعد محيطي و ازدحام جمعيت است. اين آفت در سال 3 نسل دارد.

مگس خزانه برنج (Ephydra afghanica)

اين حشره زمستان را بصورت تخم داخل خاك به سر مي­برد. تخم­ها بيضوي و سطح آن مشبك و تقريباً يك ميلي­متر طول دارد. پس از تفريخ تخم، لاروهاي داراي 8 جفت پاي شكمي (پاي كاذب) به سمت توده ريشه حركت كرده و از آن تغذيه مي­كند. شفيره قهوه­اي رنگ داراي دو جفت قلاب شكمي انتهايي است كه سبب آويزان و ثابت شدن شفيره­ها به ريشه برنج مي­شود. 1-2 نسل از زندگي حشره در خزانه و بقيه 3-4 نسل در زمين اصلي طي مي­شود. حشره كامل مگس­هايي به طول حدود 4 ميلي­متر است.

برای تغییر این متن بر روی دکمه ویرایش کلیک کنید. لورم ایپسوم متن ساختگی با تولید سادگی نامفهوم از صنعت چاپ و با استفاده از طراحان گرافیک است.

تخفیف های ویژه امروز
Original price was: 740,000 تومان.Current price is: 699,000 تومان.
تخفیف های ویژه امروز
Original price was: 740,000 تومان.Current price is: 699,000 تومان.
تخفیف های ویژه امروز
Original price was: 740,000 تومان.Current price is: 699,000 تومان.
تخفیف های ویژه امروز
Original price was: 740,000 تومان.Current price is: 699,000 تومان.

دیدگاهتان را بنویسید